arrow

Czym jest cholesterol?

HDL to tzw. „dobry” cholesterol, chroni przed miażdżycą, dlatego jego powinno być dużo. Zwłaszcza u kobiet zbyt niski poziom tej frakcji wiąże się z bardzo poważnym ryzykiem rozwoju choroby niedokrwiennej serca. Powiększony poziom cholesterolu. więcej »


arrow

Cholesterol i miażdżyca

Miażdżyca jest zasadniczo skrępowana z oszczędzaniem się na granicach tętnic cholesterolu, jaki oprowadza do ich zwężenia tym samym ograniczając nikczemny przepływ juchy, co sprawia niedokrwieniem narządów. Maksymalny stopień cholesterolu w surowicy farby powinien wynosić poniżej 200 mg/dl. więcej »



arrow

Normy biochemiczne

Górne granie dla tego cholesterolu to 70mg/dl u mężczyzn oraz 80mg/dl u kobiet; dobrze jest jednak pamiętać i o tym, że obecność takiego cholesterolu jest pozytywna, głównie ze względu na to, że chroni mięsień sercowy przez uszkodzeniami, usuwa nadmiar złogów tłuszczowych z naczyń krwionośnych oraz odpowiednio zabezpiecza zakończenia nerwowe. więcej »


arrow

Cholesterol w produktach spożywczych

95 mg/100g, tak już na przykład niezwyklej pękaty łosoś – 360 mg/100g. Egzystują aczkolwiek osoby, jakie na przykład pożądają o wiele mniej czasu na strawienie kwasów tłustych zadowolonych, nawlekaj inni – obok figur tych na bardzo obszernym poziomie sterczy metabolizm systemu, mogą one, więc konsumować dziennie nieco więcej cholesterolu, przewlekaj inni gościach. więcej »


arrow

Jak zatrzymać wzrost cholesterolu?

Jest on niebezcelowy, ponieważ wychwytuje z krwi korpuskuły złego cholesterolu, natomiast przesadza ich nadmiar do wątroby. Tam jest rozpuszczany, i następnie wydalony z stworu. HDL winny mieć co najmniej 50mg/dl. Dobrze gdy jest go jednak więcej, bo poprzez to ujmuje się dawka LDL. więcej »