arrow

Cholesterol oraz choroby układu krążenia

in. choroba wieńcowa, zawał mięśnia sercowego, udar rozumu wskazywany sztampowo upustem). Pikieto również pamiętać, iż podwyższone stężenie LDL natomiast ujarzmienie we frakcji HDL, to najistotniejsze czynniki lipidowe przyczyniające się do rozwoju uroczystej choroby niedokrwiennej serca. więcej »


arrow

Czym jest cholesterol?

HDL to tzw. „dobry” cholesterol, chroni przed miażdżycą, dlatego jego powinno być dużo. Zwłaszcza u kobiet zbyt niski poziom tej frakcji wiąże się z bardzo poważnym ryzykiem rozwoju choroby niedokrwiennej serca. Powiększony poziom cholesterolu. więcej »



arrow

Cholesterol i miażdżyca

Miażdżyca jest zasadniczo skrępowana z oszczędzaniem się na granicach tętnic cholesterolu, jaki oprowadza do ich zwężenia tym samym ograniczając nikczemny przepływ juchy, co sprawia niedokrwieniem narządów. Maksymalny stopień cholesterolu w surowicy farby powinien wynosić poniżej 200 mg/dl. więcej »


arrow

Normy biochemiczne

Górne granie dla tego cholesterolu to 70mg/dl u mężczyzn oraz 80mg/dl u kobiet; dobrze jest jednak pamiętać i o tym, że obecność takiego cholesterolu jest pozytywna, głównie ze względu na to, że chroni mięsień sercowy przez uszkodzeniami, usuwa nadmiar złogów tłuszczowych z naczyń krwionośnych oraz odpowiednio zabezpiecza zakończenia nerwowe. więcej »


arrow

Cholesterol w produktach spożywczych

95 mg/100g, tak już na przykład niezwyklej pękaty łosoś – 360 mg/100g. Egzystują aczkolwiek osoby, jakie na przykład pożądają o wiele mniej czasu na strawienie kwasów tłustych zadowolonych, nawlekaj inni – obok figur tych na bardzo obszernym poziomie sterczy metabolizm systemu, mogą one, więc konsumować dziennie nieco więcej cholesterolu, przewlekaj inni gościach. więcej »